Mudi

FCI standard

Oprindelsesland Ungarn
Anvendelse Hyrde- og drivhund. På grund af sin modige karakter er den meget populær hos hyrderne til at drive flokke af vanskelige og store husdyr. Den bruges også til drivjagt på vildsvin. En fremragende vagt- og ledsagehund, der også bruges som narkohund, vagt- og alarmhund. Glimrende egnet til agility og som familiehund. Med sin relativt korte pels og fortrinlige tilpasningsevne kan den uden problemer holdes som hushund.
Klassifikation FCI Gruppe 1 (Hyrde- og drivhunde),
Sektion 1 (Hyrdehunde).
Uden brugsprøve.
Historie Racen er opstået i det 18. – 19. århundrede ved krydsninger af ungarske hyrdehunde og højst sandsynligt også forskellige tyske hyrdehunde med stå-ører.
Helhedsindtryk En middelstor hyrdehunderace. Hovedet er kileformet og bliver smallere mod næsen. Ørerne er opretstående. Kroppens overlinie skråner tydeligt bagud. Hoved og lemmer er beklædt med kort, glat pels, mens kroppen i øvrigt har en noget længere pels, der er stærkt bølget til let lokket. Den forekommer i flere pelsfarver.
Proportioner
 • Kropslængden svarer omtrentlig til skulderhøjden.
 • Brystdybden svarer omtrentlig til den halve skulderhøjde.
 • Næsepartiet er noget kortere end hovedets totale længde.
Temperament Mudi’en er overordentlig lærenem, har et livligt temperament, er modig, vagtsom, glad for at arbejde, opvakt og god til at tilpasse sig.
Hoved Det mest slående træk hos Mudi’en er uden tvivl dens hoved. Det skal give indtryk af en vagtsom, altid handlekraftig, munter og intelligent hund, uden antydning af at være frygtsom eller aggressiv. Hovedet er kileformet, gradvist smallere mod næsen.

Skalle Skalle og pande er let hvælvede. Øjenbrynsbuerne er kun let udviklede.
Stop Kun svagt markeret.
Næse Smal, afrundet fortil, med moderat brede næsebor. Hos hunde med pelsfarverne sort, hvid og blue merle er næsen altid sort. Ved andre pelsfarver er næsens farve afstemt efter pelsen – således er næsen brun hos brune hunde og grå hos grå hunde.
Næseparti Moderat kraftigt. Næseryggen er lige.
Læber Slutter stramt til tænderne. Mundvigen er let ”takket”. Læbernes pigmentering svarer til næsens.
Kæber, bid Fuldtalligt saksebid svarende til tandformlen. Regelmæssige, middelstore tænder.
Øjne Smalle, spidser let til i både inderste og yderste øjenkrog og er let skråtstillede, hvad der giver hundens blik et præg af vovehals. Øjnene skal være så mørke som muligt. Hos askefarvede og blue merle hunde er glasøjne ingen fejl. Øjenrandene er stramme, slutter godt til øjet og er ensartet pigmenterede
Ører Højt ansatte og opretstående. De har form som et omvendt V og er godt beklædt med hår, der rager ud over ørets kanter. Ørernes bevægelser reagerer meget følsomt på lyde, og hunden kan dreje ørene som en radar, uafhængigt af hinanden. Ørerne er 10 til 15% længere end deres bredde ved basis.
Hals Den noget højt ansatte hals danner en vinkel på 50-55º mod vandret. Den er middel af længde, kun let hvælvet og godt muskuløs. Uden løs halshud og udpræget halskrave. Hanner kan have en let udviklet pelsmanke, som dog aldrig må være påfaldende.
Krop
Overlinie Tydeligt faldende mod krydset.
Manke Udpræget og lang, muskuløs.gt
Ryg Lige og kort.
Lænd Middellang, kompakt forbundet til kroppen.
Kryds Kort, skråtstillet, middelbredt og muskuløst.
Bryst Forbrystet er let hvælvet i fronten. Ribbenspartiet er noget bredt og nærmest fladt.
Underlinie Let optrukken.
Hale Middelhøjt ansat. I hvile bæres den hængende, med den nederste trediedel løftet næsten til vandret. Når hunden er opildnet eller i livlig bevægelse, bæres halen seglformet, højere end ryglinien. Halekupering er uønsket, men anses dog ikke som fejl. Hvis halen kuperes, skal 2 til 3 halehvirvler efterlades synlige. Hunde født haleløse eller med stumphale er sjældne, og dette anses ikke som fejl. Halen er rigeligt behåret, og pelsen på undersiden kan endog være 10-12 cm lang.
NB! Halekupering er forbudt i Danmark.
Lemmer
Forpart
Skuldre Skulderbladet er moderat skråtliggende og godt muskuløst. Forbrystet er let hvælvet i fronten, og brystbenets spids træder kun let frem.
Overarm Middellang.
Albuer Slutter tæt til kroppen.
Håndrod Fast og tør.
Mellemhånd Stejlt stillet.
Forpoter Runde, med tæt sluttede tæer. Kun lidt behåring mellem og under tæerne. Elastiske trædepuder. Kløerne er skifergrå og hårde.
Bagpart
Bagbenene stillet noget bagudstrakte

Overlår Langt, med rigelig muskulatur.
Mellemfod Kort og stejl.
Bagpoter Som forpoterne. Vildtkløer er uønskede.
NB! Fjernelse af vildtkløer er forbudt i Danmark.
Bevægelse En Mudi bevæger sig med karakteristiske, trippende skridt.
Hud Fast tilliggende, uden rynker og folder.
Pels
Hårlag Hovedet og forsiden af benene er beklædt med korte, lige og glatte hår. På kroppen i øvrigt er hårlaget ensartet stærkt bølget eller let lokket, tæt, altid glansfuldt, omkring 3 til 7 cm langt. Enkelte steder dannes hvirvler og kamme. På bagsiden af underarmen og på baglårene er hårlaget længst og danner udprægede behæng.
Farve
 • Sort.
 • Blue merle, dvs sortspættet, stribet, brindlet eller plettet på en mørkere eller lysere blålig-grå grundfarve.
 • Askefarvet.
 • Brun.
  Små, hvide aftegninger tolereres, men er uønskede. En hvid brystplet under 5 cm i diameter og hvide aftegninger ved tæerne er tilladte, men uønskede.
 • Hvid.
Størrelse Skulderhøjde for hanner 41 – 47 cm. Idealhøjde 43 – 45 cm.
Skulderhøjde for tæver 38 – 44 cm. Idealhøjde 40 – 42 cm.
Vægt for hanner 11 – 13 kg, for tæver 8 – 11 kg.
Fejl Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.
Diskvalificerende fejl
 • Kødfarvet, leverbrun eller plettet næse hos sorte, hvide, blue merle eller askefarvede hunde. Kødfarvet eller plettet næse hos brune hunde.
 • Mangel på en eller flere af følgende tænder: Fortand, hjørnetand, PM 2-4 og M 1-2. Mangel på mere end to PM 1. Der tages ikke hensyn til M 3.
 • Underbid, overbid, krydsbid. Over 2 mm afstand mellem fortænderne i biddet.
 • Gule øjne.
 • Hængeører.
 • Kort, glat tilliggende hårlag over hele kroppen. Langt hårlag på hovedet. Pels med tendens til at filte.
 • Ulvegrå pelsfarve, black and tan med gule til brune aftegninger.
 • Skulderhøjde under 38 cm eller over 47 cm.
Bemærk Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Kilde: DKK